Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Lassen, Morten
Mødet med det totalitære
Læsninger i nyere østeuropæisk litteratur

2006, 126 s., hft.
ISBN 978-87-635-0348-8Vejl. pris148 DKK  23 $  20 €  18 £
Onlinepris118 DKK  18 $  16 €  14 £

 Se udvalgte sider

 Indholdsfortegnelse

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også


Udtaget til Årets Bedste Bogarbejde 2006 af Foreningen for Boghaandværk.


I Mødet med det totalitære introduceres fire østeuropæiske forfattere, der hver især repræsenterer fire forskellige måder at møde det totalitære på. Det drejer sig om Imre Kertész (Ungarn), Aleksandar Tišma (Serbien), Ivan Klíma (Tjekkiet) og Jaan Kross (Estland).

I Vesten har man læst deres romaner som vidnesbyrd om uskyldige ofres lidelser under totalitære regimer. Men en læsning af ”den østeuropæiske anti-totalitære roman” må også forholde sig til genrens overskridelse af det rent politiske for at åbne for en undersøgelse af almene eksistentielle vilkår.

Det, som er intentionen i disse østeuropæiske forfatterskaber, er altså ikke en moralsk fordømmende placering af skyld eller ikke-skyld under totalitære regimer, men i stedet et forsøg på at forstå totalitarismens problematisering af skyldsbegrebet. Det er totalitarismen, der er den moralske sygdom, idet ingen undslipper at indtage en aktiv rolle i dens allestedsnærværende struktur.

De fire forfattere giver fire forskellige svar på mødet med det totalitære, der både hver for sig og sammen skaber et langt mere sammensat billede end de stereotype forestillinger, vi ellers er vant til.

Morten Lassen er cand.mag og Lektor ved Institut for Skandinavistik, Tartu Universitet.


 
Emneområde | Litteraturvidenskab |
Emneord | Litteraturhistorie | Litterær analyse |
Specifikt emneord | Holocaust | Totalitarisme | Vidnesbyrd |
Verdensdel m.v. | Østeuropa |
Biograferet person | Aleksandar Tisma | Imre Kertész | Ivan Klíma | Jaan Kross |
Periode | 20. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"... absolut læseværdig bog i et symbolsk og smukt sort-hvidt design, som sagtens kunne kaldes for lækkert - hvis ikke ordet virkede malplaceret lige i denne sammenhæng."
- Mette Dalsgaard, Weekendavisen

"Det er en stram, velskrevet, velfunderet præsentation af et helt centralt stof, så bogen er meget velkommen."
- Torben Wendelboe, Lektørudtalelse, DBC

"Velskrevet afhandling ... Lassens komparative tilgang, der har blik for både romanernes indholdsmæssige og formelle sider, opholder sig især ved deres flertydighed i forhold til de etiske problemstillinger, de behandler - eksempelvis vanskeligheder ved klart at adskille ofre og bødler - og giver således et nuanceret bidrag til den danske reception af nyere østeuropæisk litteratur og dens relation til samfundsforhold ... analytiske indsigter formuleret i et flydende og lettilgængeligt sprog og giver i sin helhed en grundig oversigt over et vigtigt temas behandling hos fire af det 20. århundredes store europæiske forfattere."
- Jakob Ladegaard, STANDART

"I den pågældende debat om forholdet mellem litteratur og politik minder Morten Lassens bog os om en vigtig pointe: at det kan være en stærkt politisk gestus at værne om en politik-fri eksistenszone. Da Vestens litterater hyldede Kundera for at skrive 'dissidentromaner', blev han fortvivlet over, at de ikke kunne se, at de lige så meget var kærlighedsromaner. Hvis totalitarismen er karakteriseret ved at fratage menneskets dets privatliv, så bliver det totalitarisme-kritikkens opgave at give det ét."
- Lilian Munk Rösing, Information

"Værket fungerer som en god appetitvækker for læsere, der selv vil bevæge sig ud i denne litterære genre. Samtidig står værket stærkt i sig selv og appellerer til læsere, der har en interesse i regionen, eller i emner så som totalitarisme, Holocaust, Sovjetstyret samt diskussionen om det enkelte individs ageren i forbindelse med disse emner."
- Rikke Elisabeth Frederiksen, Informanten
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Morten Lassen som forfatter

At skrive Holocaust
2011, ISBN 978-87-635-3611-0, hft
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Novellegenrens fødsel     Toftgaard, Anders
Novellegenrens fødsel
2005

Den oversatte klassiker     Skyum Nielsen, Erik
Den oversatte klassiker
1997

Hvor ved vi det fra?     Hansen, Mogens Herman
Hvor ved vi det fra?
1991

En beduin ved navn Gustave     Goldbæk, Henning
En beduin ved navn Gustave
1993

Inspirationens skatkammer     Jensen, Hannemarie Ragn, Solfrid Söderlind & Eva-Lena Bengtsson (red.)
Inspirationens skatkammer
2003

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger