Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Nyhedsbrev   Print siden   

Mordhorst, Mads & Jes Fabricius Møller
Historikeren Caspar Paludan-Müller

2005, 338 sider
Illustreret
ISBN 978-87-7289-738-7
Serie: Danish Humanist Texts and Studies, vol. 28
ISSN 0105-8746Vejl. pris298 DKK  46 $  40 €  36 £
Onlinepris238 DKK  36 $  32 €  29 £

Må du bare eje denne bog?

Man kan desværre ikke købe direkte i vores webshop lige nu da den betalingsløsning vi tidligere har anvendt, er lukket.

En ny – og bedre – hjemmeside er på vej, men den er ikke helt klar endnu.

Indtil den lanceres, kan du bestille bøger på den gammeldags maner, ved at skrive til order@mtp.dk. Så sender vi dig bøgerne med en faktura.

Husk at angive navn og adresse til forsendelsen i din mail.

Bestillinger sendes som udgangspunkt som pakker til afhentning; læse mere her. Hvis du behøver levering til døren, så angiv også det i din bestilling.


▼ Din mening

I kommission for Det Kongelige Bibliotek

Caspar Paludan-Müller var blandt 1800-tallets væsentligste historikere i Danmark og den fremmeste repræsentant for historismen. Han udgav et væld af publikationer om historiske emner, hvoraf den første blev udgivet i 1831. Hans forfatterskab strakte sig over de følgende 50 år. Denne periode var en brydningstid i dansk åndsliv, og forfatterskabet giver et enestående indblik i periodens tanker og historiesynets forandring i det 19. årh.

Caspar Paludan-Müllers udgangspunkt var Guldalderens verdensbillede, hvor kristendom og kritisk videnskab var to sider af samme sag. Selvom han frem til sin død søgte at holde fast i det grundlag, blev han påvirket af tidens politiske begivenheder som indførelsen af grundloven, krigene mod Preussen og tankeretninger som darwinisme, ateisme og modernisme. Da det moderne gennembruds mænd i slutningen af 1800-tallet satte sig på historievidenskaben, distancerede de sig fra Paludan-Müller, dog uden at tage et opgør med den bagvedliggende historieforståelse. Bogen viser, at væsentlige dele af Paludan-Müllers og historismens religiøse historieforståelse blev videreført i den historieforståelse som siden slutningen af 1800-tallet har været fundamentet i den danske kildekritiske historietradition.

Bogen følger Paludan-Müllers liv fra den tidlige ungdom til årene som professor på Københavns Universitet. Den behandler Paludan-Müllers forfatterskab og sætter dette i relation til historismens udvikling og indflydelse i Danmark. Bogen indeholder desuden en indledende redegørelse for en række historiske grundbegreber og en gennemgang af den tyske idéhistorie, som Paludan-Müller var stærkt inspireret af.

Mads Mordhorst, ph.d., er adjunkt på Center for Virksomhedshistorie ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, Handelshøjskolen i København

Jes Fabricius Møller, ph.d., er adjunkt ved Afdeling for Historie, Københavns Universitet


 
Emneområde | Historie | Lærdoms- og uddannelseshistorie |
Emneord | Biografi | Historiografi |
Specifikt emneord | Universitetshistorie |
Land | Danmark |
Biograferet person | Caspar Paludan-Müller |
Periode | 19. årh. |
Sprog | Dansk |

Indhold

Pressen skrev


 
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger