"Successen fortsætter for dansk film" er en overskrift, man ofte ser i aviserne eller hører i fjernsyn og radio. Dansk film omtales som en succes i medierne og opfattes som en succes i befolkningen på linje med landsholdene i fodbold og håndbold. Den nyder støtte og velvilje fra staten og de politiske partier såvel som opmærksomhed i udlandet.
I kraft af sin folkelige gennemslagskraft i Danmark er dansk film et kunstnerisk produkt, som med en stærkere stemme end noget andet reflekterer over, reproducerer og ændrer det nationale, kulturelle udtryk. I Nationale Spejlinger anskues filmene derfor bl.a. som spejlinger af de forestillinger, der ligger i dagens danske samfund. Spejlinger, fordi der ikke er tale om et statisk spejlbillede, som gengiver en virkelighed, der poserer et øjeblik for spejlet, men netop om spejlinger frem og tilbage: Filmene gengiver dele af samtidens virkelighed set med filmskabernes øjne, og virker dermed tilbage på folks liv som fortællinger, man kan spejle sig i og handle ud fra.
I Nationale Spejlinger undersøger artikelforfatterne nyere dansk film og dens succes ud fra tre forskellige perspektiver. For det første en analyse af de mest markante udviklinger i den nye danske films produktion og formsprog i en periode med de udviklingstendenser, som normalt samles i begrebet 'globalisering', for det andet en undersøgelse af samfundsmæssige temaer, som tackles i filmene, og for det tredje en mere præcis aftegning af dansk films konturer i det internationale filmlandskab, set fra USA, England, Frankrig og Japan.
Artiklerne er skrevet af et udvalg af de fremmeste danske og internationale filmforskere såvel som af forskere fra andre fagområder, der kaster et anderledes blik på ny dansk film.
Bidrag af Torben Kragh Grodal, Peter Schepelern, Pil Gundelach Brandstrup og Eva Novrup Redvall, Mette Hjort, Lars Brink, Michael Eigtved, Mehmet Ümit Necef, Trevor Elkington, Mark Le Fanu, Daniel Sauvaget, Yasuhiro Nishimura.