Denne bog analyserer de seneste trends inden for indoeuropæistik, hvor den sproglige synsvinkel sættes i relation til arkæologi, antropologi og palæogenetik, og søger gennem disse discipliner at afdække ny viden om, hvordan den sociale struktur var i det samfund den protoindoeuropæisk-talende befolkning levede i.
Bogen indledes med et kort kapitel om fordelene ved at anskue indoeuropæistik fra en antropologisk synsvinkel. Herefter følger ni kapitler, der kan inddeles i to tematiske dele: en om slægtskabstermer og familiestruktur og en om strukturer, der samler familier, i form af bejleri og ægteskab.
Første del inkluderer et langt kapitel med en oversigt over den protoindoeuropæiske terminologi samt fem kapitler om enkelte indoeuropæiske enkeltsprog eller sproggrene: anatolisk, avestisk, latin, germansk og albansk.
Anden del indeholder et kapitel om forholdet mellem blodslægtskab og ægteskab i forskellige indoeuropæiske samfund, et om ægteskaber og ægteskabstyper i oldtidens Anatolien og afslutningsvis et kapitel om, hvad især de oldgræske kilder kan fortælle os om, hvordan indoeuropæisk bejleri foregik.
Tilsammen danner disse kapitler det første samlede studie af indoeuropæisk familiestruktur, der kombinerer lingvistisk, arkæologisk og genetisk materiale. Værket udgør på denne måde et vigtig bidrag til vores forståelse af, hvordan samfunds- og familiestrukturer udviklede sig i forhistoriske og tidlige historiske tider.
Benedicte Nielsen Whitehead er lektor i indoeuropæisk ved Københavns Universitet. Hendes forskning omhandler især historisk morfologi, især nominal orddannelse og komposition, med fokus på oldindiske sprog og latin.
Birgit Anette Olsen er professor i indoeuropæisk på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet og tidligere leder for Københavns Universitets femårige stjerneprogram Roots of Europe der løb fra 2008 til 2013. Hun har skrevet bøger og artikler om især det klassiske armenske sprog og nominaldannelser inden for indoeuropæiske sprog.
Janus Bahs Jacquet er bachelor i Kinastudier samt bachelor og kandidat i Indoeuropæisk fra Københavns Universitet med specialisering i keltiske sprog. Han har desuden siden 2015 fungeret som redaktør på Museum Tusculanums Forlag.