Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Nyhedsbrev   Print siden   

Monka, Malene
Danske Talesprog vol. 13.
Sted og sprogforandring – en undersøgelse af sprogforandring i virkelig tid hos mobile og bofaste informanter fra Odder, Vinderup og Tinglev

2013, hft.
ISBN 978-87-635-4229-6
Tidsskrift: Danske Talesprog
ISSN 1600-6038
Vejl. pris350 DKK  54 $  47 €  42 £
Onlinepris280 DKK  43 $  38 €  34 £

Må du bare eje denne bog?

Man kan desværre ikke købe direkte i vores webshop lige nu da den betalingsløsning vi tidligere har anvendt, er lukket.

En ny – og bedre – hjemmeside er på vej, men den er ikke helt klar endnu.

Indtil den lanceres, kan du bestille bøger på den gammeldags maner, ved at skrive til order@mtp.dk. Så sender vi dig bøgerne med en faktura.

Husk at angive navn og adresse til forsendelsen i din mail.

Bestillinger sendes som udgangspunkt som pakker til afhentning; læs mere her. Hvis du behøver levering til døren, så angiv også det i din bestilling. Indholdsfortegnelse

▼ Pressen skrev
▼ Din mening

I kommission for Nordisk Forskningsinstitut

Afhandlingen studerer sprogforandring i virkelig tid hos 23 informanter fra tre jyske kommuner: Odder i Østjylland, Vinderup i Vestjylland og Tinglev i Sønderjylland. Informanterne, hvis sprog danner grundlag for undersøgelsen, er blevet optaget i to omgange. De blev interviewet første gang som helt unge i perioden 1978-1989, anden gang i perioden 2005-2010.

Kvantitative undersøgelser af udvalgte morfologiske og fonologiske træk viser at de mobile informanter allerede som børn benyttede markant færre lokale varianter af de undersøgte variabler end de informanter som er forblevet på deres opvækststed. Endvidere viser analyserne store forskelle på sprogforandringen hos de bofaste informanter på de tre undersøgte lokaliteter. I Odder ændres sprogbrugen en smule i retning af standarddansk, i Vinderup sker der – især blandt kvinderne – en forholdsvis drastisk dialektnivellering, og i Tinglev er sprogbrugen stabil blandt informanterne.

For at forklare sprogbrugsmønstrene foretager Malene Monka en række kvalitative analyser dels på individniveau, dels af de tre sprogsamfund. På individniveau afdækker analyserne sammenhæng mellem informanternes grad af sprogforandring og både deres mentale orientering i barndommen og den måde de beskriver deres hjemegn. På sprogsamfundsniveau viser der sig at være sammenhæng mellem graden af dialektnivellering og en række historiske, demografiske og socioøkonomiske faktorer.

Afhandlingen er den hidtil eneste undersøgelse af sammenhængen mellem mobilitet og sprogforandring i dansk.

Malene Monka er ansat ved Afdeling for Dialektforskning på Nordisk Forskningsinstitut, Københavns Universitet.
Danske Talesprog udgives af Nordisk Forskningsinstitut, Afdeling for Dialektforskning. Artiklerne falder inden for afdelingens forskningsområde: talesprog, og indeholder fx sproglige analyser af de traditionelle dialekter, sociolingvistiske studier af interaktion i samtaler, af socialt betinget variation eller af sprogholdninger. Tidsskriftet beskæftiger sig først og fremmest med danske talesprog, herunder dansk i samspil med andre sprog, men bringer også artikler der behandler andre talesprog hvis dansk inddrages. Tidsskriftets artikler er skrevet på dansk, norsk eller svensk.

 
Emneområde | Sprog og lingvistik |
Emneord | Socialhistorie |
Specifikt emneord | Dialektforskning | Mobilitet | Sociolingvistik | Sprogforandring |
Land | Danmark |
By m.v. | Odder | Tinglev | Vinderup |
Sprog | Dansk |

Indhold

Pressen skrev
"Malene Monka har gennemført et pionerarbejde med sin store undersøgelse af sammenhængen mellem mobilitet og sprogforandring i dansk. Hendes ph.d.-afhandling udmærker sig ved, foruden at gøre omhyggeligt rede for det udførte store empiriske arbejde, at indeholde en meget omfattende gennemgang af relevant sociolingvistisk forskning samtidig med at der præsenteres en stor mængde sociologisk og sociolingvistisk teori. Det er i sig selv en fond af information der kan tjene som introduktion til sociolingvistikken for nogle og til ajourføring af faglig viden for dem der kun har lejlighedsvis berøring med området."
- Kjeld Kristensen, Danske Studier, 2014.


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger