Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Blok, Mette
Nietzsche som etiker

2010, 238 s., e-publikation
ISBN 978-87-635-3534-2
 Se udvalgte sider

 Indholdsfortegnelse

▼ Pressen skrev
▼ Din mening

Fås også som trykt bog


Med udgangspunkt i værkerne Schopenhauer als Erzieher og Also sprach Zarathustra tager Mette Blok Friedrich Nietzsches filosofiske status op til overvejelse og søger at rehabilitere ham som etiker.

I bogen vises det, hvordan Nietzsches velkendte, aggressive moral- og religionskritik må ses på baggrund af hans positive, opbyggelige bidrag til en ny moral og en anderledes forstået religiøsitet, der lader platonismen bag sig og plæderer for en særlig form for naturalisme.

Hermed går bogen imod to hovedstrømme i Nietzsche-receptionen, nemlig dels den engelsksprogede, der typisk ser Nietzsche som undergraveren af enhver moral, og dels den tyske, der i traditionen efter Heidegger snarere ser Nietzsche som metafysiker end som etiker.

Bogen kan således bidrage til en ny forståelse af Friedrich Nietzsches filosofi.

Mette Blok, mag.art. i filosofi og ph.d.-stipendiat ved Roskilde Universitet.

Mette Blok er mag.art. i filosofi, ph.d. i tysk litteratur og ansat på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab ved Roskilde Universitet. Hun forsker især i tysk filosofi med hovedvægt på etik- og moralfilosofi og har udgivet bøger og artikler om Robert Musil og Friedrich Nietzsches forfatterskab og filosofi.


 
Emneområde | Filosofi og psykologi |
Emneord | Metafysik | Religion |
Specifikt emneord | Etik og moral |
Biograferet person | Friedrich Wilhelm Nietzsche |
Periode | 19. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Mette Blok har skrevet en højest vedkommende bog om Nietzsches etik. Forfatteren går med held uden om faldgrupperne i den kendte receptionshistorie. Dermed fremstår et værk med en udogmatisk og vedkommende friskhed, hvor Blok med stor sproglig kraft tillader sig at fortolke og sætte de værdier i Nietzsches forfatterskab, der ikke sætter sig selv ... Det er en aktualiseringen af en tænker, der kalder på relanceringen af etikken ...
Analyserne er skarpe, erfaringerne er mærket, loyaliteten er villet. Hermed demonstrerer forfatteren, hvad der er vægtigt og gavnligt for en filosofi, der er for let at dømme på sin mere end stedvis aggressive attitude, der meget vel savner en indlevet kærlighed og forståelse, Blok aldrig fornægter. Læseren fornemmer i bogen, at der er et menneske, der arbejder med Nietzsches tanker – dermed ligges der ikke bare vægt på den personlige inderliggørelse, Nietzsche taler meget om, denne demonstreres i en fabulerende tilegnelsesproces, hvis styrke er skarpheden, hvis pli er loyaliteten ...
... en næsten nervepirrende, god og konsistens tolkning af Nietzsches værk, levende skrevet, fuld med energi og med megen sproglig fremdrift og præcision, ikke bare en objektiveret fremstilling på afstand, men en aktiv inderliggørelse af Nietzsches visdom, der giver rum for Nietzsche og tro på mennesket."
- Sverre Kaels, kulturkapellet.dk

"Beskrivelse
... Bogen lægger op til en ny forståelse af Nietzsche som etiker og vil givet være interessant for faglige kredse som beskæftiger sig med området.
Sammenligning
I 1987 udkom seneste monografi om Nietzsches filosofi og tænkning på 93 sider af Inge Houmann Nietzsche. Ellers er Nietzsche og hans tænkning beskrevet i flere filosofi- og idehistoriske værker, men ikke med en grundighed og tilgang som nærværende bog.
Samlet konklusion
En kompetent "smal" udgivelse som på baggrund af analyser af nogle af Nietzsche hovedværker forsøger at genrejse ham som etiker bl.a. ved afvisning af engelsk- og tysksprogede Nietzsche-forståelser."
- Bent Birk Kristensen, DBC, uge 2010/15.

"Bloks velskrevne bog er et særsyn i moderne filosofihistorie: I et felt hvor normen er lærd distance, lægger hun aldrig skjul på sin beundring for Nietzsches værk. Hvor andre kun har set dunkelt gådesprog, ser Blok soleklar konsekvens. Hvor andre har set eklatante selvmodsigelser, ser Blok en legitim kamp mod sprogets begrænsninger. ... Blok har bevist sit blik for at nærlæse Nietzsche."
- Nikolaj Nottelmann, Bogmagasinet nr. 3, 2010.
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Mette Blok som forfatter

Den etiske revolution
2018, ISBN 978-87-635-4624-9, hft
Nietzsche som etiker
2010, ISBN 978-87-635-1094-3, hft
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger