Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Urup, Henning
Dans i Danmark
Danseformerne ca. 1600-1950

2008, 417 s., e-publikation
Illustrationer er udeladt af ophavsretlige årsager
ISBN 978-87-635-0932-9
 Se udvalgte sider

 Indholdsfortegnelse

▼ Pressen skrev
▼ Din mening

Fås også som trykt bog


Dans i Danmark er den første samlede fremstilling af dansens historie i Danmark, hvor både solo-, par- og gruppedans på scenen og i det selskabelige liv bliver beskrevet. Fremstillingen bevæger sig fra kædedans, folkedans og ballet til cake-walk, charleston og quickstep, fra bondebefolkningens dans til hoffets og teatrets danse.

Bogen bygger primært på dansk, men også internationalt kildemateriale i form af bl.a. danseskolernes programmer, balkort, noder, grafiske notationer samt billedmateriale fra perioden. Det dokumenteres således grundigt, hvilken udvikling dans har gennemgået fra 1600-tallet til 1950’ernes Danmark.

Danseformernes historiske udvikling er inddelt i afsnit, som svarer til årene før 1700-tallet, 1700-tallet, 1800-tallet og 1900-tallet frem til århundredes midte. I hvert af disse afsnit præsenteres først kildematerialet, hvorefter danseformerne opdeles efter type. Hver del afsluttes med en kort sammenfatning.

Bogen er forsynet med udførlige noter og bibliografi.

Henning Urup er arkivleder ved Dansk Dansehistorisk Arkiv, Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Afdelingen for Musikvidenskab, Københavns Universitet. Han er desuden redaktør af årsskriftet Meddelelser fra Dansk Dansehistorisk Arkiv, fra 1981 til i dag.


 
Emneområde | Antropologi og etnologi | Teater og dramatik |
Emneord | Dans | Kulturhistorie |
Specifikt emneord | Ballet |
Land | Danmark |
Biograferet person | August Bournonville |
Sprog | Dansk | Engelsk |

Pressen skrev

"... dansestuderende på universitetet, i gymnasiet og andre uddannelsesinstitutioner vil sammen med alskens danseentusiaster uden tvivl komme til at gøre flittigt brug af Henning Urups »Dans i Danmark «. Bogen har været undervejs siden starten af 1980erne. [Og har som den] første samlet dansehistorie og med sine relevante henvisninger, righoldige noter og gode bibliografi absolut været værd at vente på."
- Vibeke Wern, Berlingske Tidende, 18. januar 2008.

"Bogen er en guldgrube for dem, der virkelig interesserer sig for dansens historie i Danmark i de sidste 500 år, både når det gælder den selskabelige dans og scenedansen. ... Der findes ikke noget tilsvarende på dansk, som samler hele det kendte danske kildemateriale suppleret med udenlandsk."
- Anne Grete Jacobsen, Lektørudtalelse, DBC, januar 2008.

"... Henning Urups netop udkomne bog 'Dans i Danmark' - Danseformerne ca. 1600 til 1950' [er] ikke blot et imponerende værk. Det er en pionergerning realiseret af et menneske, der har viet sit liv til det pågældende emne - et menneske, der ikke har skyet de enorme vanskeligheder og det helt uoverskuelige forskningsfelt, som danseforskning nu engang indebærer. Det er rent ud sagt fantastisk, det materiale - annoncer, nodebøger og dansebøger, blade og aviser, programmer og tidsskrifter for ikke at tale om de visuelle kilder i form af alverdens billeder etc. - som Henning Urup har støver frem gennem de sidste 30 år eller mere. ... forfatteren fremlægger et kæmpemæssigt stof, der fremover kommer til at tjene som inspiration for den videre forskning. ... En 'vidensbog' af format."
- Ole Nørlyng, TerpsiChore, 14. årgang, forår 2008.
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Henning Urup som forfatter

Dans i Danmark
2007, ISBN 978-87-635-0580-2, hft
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger