Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Svenstrup, Thyge
Arup
En biografi om den radikale historiker Erik Arup, hans tid og miljø

2006, 828 s., indb
Rigt illustreret

ISBN 978-87-635-0347-1
Vejl. pris475 DKK  73 $  64 €  57 £
Særtilbud190 DKK  29 $  26 €  23 £Søg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Nu foreligger den første biografi om den radikale historiker Erik Arup (1876-1951), der står som en af nyere dansk historieforsknings største skikkelser.

Hans traditionsbrydende Danmarkshistorie (bind 1-2, 1925-32) sætter det danske folks samfundsopbyggende arbejde i centrum, mens konger, stormænd og deres krige tildeles en mere perifer og negativ rolle.

Sammen med værkets mange omvurderinger og provokerende synspunkter fik dette demokratiske historiesyn afgørende betydning for opfattelsen af Danmarks historie. I dagspressen fremkaldte værket voldsomme ideologiske reaktioner som udtryk for mellemkrigstidens stærke spændinger i livs- og samfundssyn mellem kulturradikalisme og konservatisme.

Arups historiesyn er præget af Viggo Hørups og Georg Brandes’ ideer, men også af fremtrædende radikale politikere som C.Th. Zahle, Edvard Brandes, Erik Scavenius og P. Munch, som han lærte at kende, mens han som ung var ansat i Udenrigsministeriet og Statsministeriet. Men Arups livskald forblev historieforskningen. I årene 1916-47 var han professor i historie ved Københavns Universitet. Hans karriere blev imidlertid dramatisk. Kulminationen kom i 1938-39, da den konservative historiker Vilh. la Cour fremkaldte en retssag, hvor de mest prominente navne i den danske historikerverden optrådte for og imod Arup. Det var forsidestof i landets aviser. Skarpe politiske holdninger, personlig animositet og faglige synspunkter blev som i tidligere konflikter blandet godt og grundigt sammen.

Biografien Arup er antaget til forsvar for den filosofiske doktorgrad.

Thyge Svenstrup (f. 1951) er cand.mag. Har siden 2003 virket som videnskabelig medarbejder på Det Kongelige Bibliotek.


 
Emneområde | Historie |
Emneord | Biografi | Disputats | Historieteori | Historiografi |
Specifikt emneord | Historiesyn | Universitetshistorie |
Land | Danmark |
Biograferet person | Erik Arup |
Periode | 19. årh. | 20. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Lødig biografi om historikerkoryfæet Erik Arup. [...] Disputatsen er velskrevet og for historikere nærmest uomgængelig."
- Jes Fabricius Møller - Politiken

"I dagens kulturkamp tales der tit om et opgør med den radikale historikertradition. Nu foreligger der en solid og grundig bog om hovedmanden bag denne tradition, historieprofessore Erik Arup (1876-1951) ... Cand.mag. Thyge Svenstrups 800-siders værk gennemgår Arups virke og de mange fejder og stridigheder, det afstedkom. Det er et grundigt og refererende arbejde, som giver masser af oplysninger om dansk historieskrivning i det 20. århundredes første halvdel."
- Henrik Gade Jensen, Jyllands-Posten

"For en historiker er det fundametalt medrivende at læse om de tider, hvor historikere kunne skabe avisoverskrifter. Mange passager i bogen er intense og mættede skildringer af dramatiske begivenheder i datidens danske historikerverden ... Bogens styrke er de løbende diskussioner af Arups værker og ikke mindst deres modtagelse."
- Ulrik Laugen, Weekendavisen

"- en uundværlig historiografisk analyse.
... Dette vældige livsværk, denne store skæbne, denne usædvanlige dansker har historikeren Thyge Svenstrup viet en afhandling, for hvilken han forleden indløste sin vel fortjente grad af dr.phil.
Den første omfattende og på visse områder så at sige udtømmende undersøgelse af Arups indsats foreligger hermed, oven i købet i en form og et sprog, der gør den kilotunge bog læseværdig for andre end fagfolk.
... Thyge Svenstrups analyse af denne gigant i dansk tradition er som sagt både oplysende og underholdende læsning.
... Erik Arup er i sin strid dengang - en strid han var sig fuldt bevidst var historieskrivningens vilkår - mere aktuel end nogensinde."
- Georg Metz, Information

Dette er en disputats, der i høj grad bæres af det materiale den bygger på, og det er unægteligt også en hel del. Ikke kun bogens fysiske omfang kalder på betegnelsen solid, det gør dens kildegrundlag også.
Claus Møller Jørgensen, Nyt fra Historien, LVI, Forår 2007.
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Læsernes mening
22-10-2007
Som barnebarn af Erik Arup (min mor, Heinke, var hans datter) har det været en stor oplevelse, både at læse bogen og deltage i disputatsen på universitet d 6.10.06. Jeg var 8 år, da min morfar døde i 1951, men husker ham stadig og også de mange diskussioner i vores familie om hans trængsler som banebrydende historieprofessor. Min mormor,som jeg var nært knyttet til, og som levede til hun blev 93 i 1976, nævnte ofte episoder og navne,som jeg nu selv har kunnet læse mig til og få en bedre forståelse af i den store sammenhæng. Det var fantastisk for mig at læse at min morfar havde gået til filosofikum med Jeppe Åkjær. Tak til Thyge Svenstrup. Venligst Suzanne Arup Veltze
- suzanne arup veltze, e-mailKunder, som har købt denne titel, købte også

Et spørgsmål om at være     Lauritzen, Pia
Et spørgsmål om at være
2008

Biblioteker til salg     Ilsøe, Harald
Biblioteker til salg
2007

Brudstykker af en selvbiografi     Jürgensen, Jørgen
Brudstykker af en selvbiografi
2006

Renæssancen     Pade, Marianne & Minna Skafte Jensen (red.)
Renæssancen
2004

Danmark i Europa 750-1300     Hybel, Nils
Danmark i Europa 750-1300
2003

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger