Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Nyhedsbrev   Print siden   

Svenstrup, Thyge
Arup
En biografi om den radikale historiker Erik Arup, hans tid og miljø

2006, 828 sider
Rigt illustreret

ISBN 978-87-635-0347-1
Vejl. pris475 DKK  73 $  64 €  57 £
Onlinepris380 DKK  58 $  51 €  46 £

Må du bare eje denne bog?

Man kan desværre ikke købe direkte i vores webshop lige nu da den betalingsløsning vi tidligere har anvendt, er lukket.

En ny – og bedre – hjemmeside er på vej, men den er ikke helt klar endnu.

Indtil den lanceres, kan du bestille bøger på den gammeldags maner, ved at skrive til order@mtp.dk. Så sender vi dig bøgerne med en faktura.

Husk at angive navn og adresse til forsendelsen i din mail.

Bestillinger sendes som udgangspunkt som pakker til afhentning; læs mere her. Hvis du behøver levering til døren, så angiv også det i din bestilling.


▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Nu foreligger den første biografi om den radikale historiker Erik Arup (1876-1951), der står som en af nyere dansk historieforsknings største skikkelser.

Hans traditionsbrydende Danmarkshistorie (bind 1-2, 1925-32) sætter det danske folks samfundsopbyggende arbejde i centrum, mens konger, stormænd og deres krige tildeles en mere perifer og negativ rolle.

Sammen med værkets mange omvurderinger og provokerende synspunkter fik dette demokratiske historiesyn afgørende betydning for opfattelsen af Danmarks historie. I dagspressen fremkaldte værket voldsomme ideologiske reaktioner som udtryk for mellemkrigstidens stærke spændinger i livs- og samfundssyn mellem kulturradikalisme og konservatisme.

Arups historiesyn er præget af Viggo Hørups og Georg Brandes’ ideer, men også af fremtrædende radikale politikere som C.Th. Zahle, Edvard Brandes, Erik Scavenius og P. Munch, som han lærte at kende, mens han som ung var ansat i Udenrigsministeriet og Statsministeriet. Men Arups livskald forblev historieforskningen. I årene 1916-47 var han professor i historie ved Københavns Universitet. Hans karriere blev imidlertid dramatisk. Kulminationen kom i 1938-39, da den konservative historiker Vilh. la Cour fremkaldte en retssag, hvor de mest prominente navne i den danske historikerverden optrådte for og imod Arup. Det var forsidestof i landets aviser. Skarpe politiske holdninger, personlig animositet og faglige synspunkter blev som i tidligere konflikter blandet godt og grundigt sammen.

Biografien Arup er antaget til forsvar for den filosofiske doktorgrad.

Thyge Svenstrup (f. 1951) er cand.mag. Har siden 2003 virket som videnskabelig medarbejder på Det Kongelige Bibliotek.


 
Emneområde | Historie |
Emneord | Biografi | Disputatser | Historieteori | Historiografi |
Specifikt emneord | Historiesyn | Universitetshistorie |
Land | Danmark |
Biograferet person | Erik Arup |
Periode | 19. årh. | 20. årh. |
Sprog | Dansk |

Indhold

Pressen skrev


 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Læsernes mening
22-10-2007
Som barnebarn af Erik Arup (min mor, Heinke, var hans datter) har det været en stor oplevelse, både at læse bogen og deltage i disputatsen på universitet d 6.10.06. Jeg var 8 år, da min morfar døde i 1951, men husker ham stadig og også de mange diskussioner i vores familie om hans trængsler som banebrydende historieprofessor. Min mormor,som jeg var nært knyttet til, og som levede til hun blev 93 i 1976, nævnte ofte episoder og navne,som jeg nu selv har kunnet læse mig til og få en bedre forståelse af i den store sammenhæng. Det var fantastisk for mig at læse at min morfar havde gået til filosofikum med Jeppe Åkjær. Tak til Thyge Svenstrup. Venligst Suzanne Arup Veltze
- suzanne arup veltze, e-mail

Kunder, som har købt denne titel, købte også
Renæssancen     Pade, Marianne & Minna Skafte Jensen (red.)
Renæssancen
2004

Nicolaus Cusanus og hans filosofiske system     Sløk, Johannes
Nicolaus Cusanus og hans filosofiske system
1974

Cusanus' dialog om Visdommen     Sløk, Johannes
Cusanus' dialog om Visdommen
1974

Danmark i Europa 750-1300     Hybel, Nils
Danmark i Europa 750-1300
2003

Care and conservation of manuscripts 7     Fellows-Jensen, Gillian & Peter Springborg (red.)
Care and conservation of manuscripts 7
2003

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger