Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Fischer-Jørgensen, Eli & Jens Ege
Interneringskartoteket
Om Carsten Høeg og hans gruppe under besættelsen

2005, 189 s., indb
Illustreret
ISBN 978-87-635-0340-2Vejl. pris160 DKK  24 $  22 €  19 £
Onlinepris128 DKK  20 $  17 €  15 £Søg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

På opfordring fra de allierede besluttede Danmarks Frihedsråd i september 1944 at nedsætte en gruppe til systematisk registrering af stikkere og kollaboratører. Målet var først og fremmest at forberede retsopgøret, foruden at undgå et blodigt og ukontrolleret opgør under den forestående befrielse. Oprettelsen af Centralkartoteket blev ledet af Carsten Høeg, professor i klassisk filologi ved Københavns Universitet. Til at hjælpe sig etablerede han en arbejdsgruppe bestående af unge studerende.

To af gruppens centrale medlemmer beretter i denne bog detaljeret om det risikable registreringsarbejde og den intense stemning, der prægede tiden op til befrielsen. Arbejdet foregik af sikkerhedsmæssige årsager på skiftende københavnske adresser, og ofte var det tilfældigheder, der forhindrede, at Gestapo afslørede gruppen.

Interneringskartoteket rummer hidtil upubliceret kildemateriale om Centralkartoteket, og forfatternes beretning suppleres af et uddrag af Jens Eges dagbogsoptegnelser fra besættelsens sidste måneder. Desuden bringes en række kortere beretninger fra andre gruppemedlemmer samt et portræt af Carsten Høeg ved hans datter, Mette Konow. Bogen er illustreret med en mængde privat billedmateriale.

Eli Fischer-Jørgensen, dr. phil. (f. 1911), var professor i fonetik ved Københavns Universitet 1966-81 og er medlem af Videnskabernes Selskab.

Jens Ege, cand. jur., tidligere ministerråd og generalkonsul.

Bogen henvender sig til:
Bogen er en personlig beretning om et særligt kapitel i historien om Danmark under Anden Verdenskrig og kan læses af enhver, der interesserer sig for denne dramatiske periode i Danmarks historie og gerne vil have den fortalt fra en ny vinkel.

 
Emneområde | Historie |
Emneord | Anden Verdenskrig | Dagbøger |
Specifikt emneord | Besættelsen |
Land | Danmark | Tyskland |
Biograferet person | Carsten Høeg |
Periode | 20. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Carsten Høeg (1896-1961) er bogens hovedperson og velsagtens også den egentlige andledning. Den kan læses som en hyldest til ham, og det manglede sådan set også bare, for sjældent møder man en så forbilledlig forening af sympatiske personlige egenskaber og så mange fremragende evner ... Ud over at være et festskrift til Høeg er bogen en kildeudgivelse, som viser, at modstandskamp er andet end sprængstof og ung død."
- Jes Fabricius Møller, Politiken

"En ganske spændende beretning om en facet af besættelseshistorien, som jeg i hvert fald ikke tidligere har været opmærksom på. ... Værket henvender sig primært til den mere videregående målgruppe, men kan sagtens læses af alle med interesse for perioden."
- Kresten Søe Christensen, Lektørudtalelse

"Alt beskrives rigtig spændende af to af de mest betroede medarbejdere ... Særlig interessant er dog Carsten Høeghs indberetning til Frihedsrådet med oversigter over arkivets organisering, dets enkelte dele og det benyttede kildemateriale ... En eminent lille bog om en betydningsfuld indsats."
Fem stjerner af seks
- Per Pilekjær, Nordjyske Stiftstidende

"Bogens mest interessante dele er faktisk optrykkene af Carsten Høegs redegørelser for Centralkartotekets opbygning. Hér får man lov at kigge professoren i kortene. ... Således giver Interneringskartoteket fint indblik i vanskelighederne ved at skabe et pålideligt og anvendeligt kartotek under risikofyldte forhold og i Carsten Høeg og hans medhjælperes møjsommelige modstandsarbejde med kartotekskort og klæbestrimler som våben."
- Henrik Lundtofte, historie-online.dk

"[N]u foreligger altså denne prunkløse skildring, der viser hvor seriøst, modstandsbevægelsen gik til værks, og som samtidig sætter hædersmanden Carsten Høeg et smukt minde."
- Bent A. Koch, Fyns Stiftidende

"En spændende bog om et hidtil næsten ubeskrevet emne af central betydning i efterkrigstiden."
- Erik Heimann Olsen, Frihedskampens Veteraner, nr. 183

"Interneringskartoteket er en sympatisk bog om Besættelsens store synderegister, et ubehageligt og stort stykke sorteringsarbejde af mennskesjæle."
Fire stjerner af seks
- Berlingske Tidende

"Bogen rister en fin, velfortjent minderune over ildsjælen Carsten Høeg."
- Christen Bonde, Historie / Nyt fra Historien
 
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Nationale symboler i Det Danske Rige 1830-2000     Adriansen, Inge
Nationale symboler i Det Danske Rige 1830-2000
2003

Samarbejde og modstand     Lauridsen, John T.
Samarbejde og modstand
2002

Filmdivaer     Thomsen, Bodil Marie
Filmdivaer
1997

Danmark i Europa 750-1300     Hybel, Nils
Danmark i Europa 750-1300
2003

An Essay on the Unity of Stoic Philosophy     Christensen, Johnny
An Essay on the Unity of Stoic Philosophy
2012

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger