▼ Din mening
I kommission for
Makadam förlag
Hvordan forholder vi os til monumenter og statuer i offentlige rum? Og hvordan forandres vores opfattelser af dem når historie og samfundsudviklinger giver os nye indsigter? I kølvandet på Black Lives Matter-bevægelsen der tog fart i 2020, blev mange monumenter og statuer over hele verden genstand for intens debat. Visse blev revet ned eller kastet i havnen, nogle blev tildækket, og andre igen blev set på med nye øjne i lyset af ikke blot koloni- og raceundertrykkelse, men også de kønsstrukturer den symboliserer.
Glances and Hands on Public Art undersøger hvordan vi fysisk og symbolks interagerer med disse offentlige kunstværk, gennem både syn og berøring. Med udgangspunkt i historiske eksempler og aktuelle protester udforsker bogen hvordan offentlige monumenter former vores kollektive hukommelse og identitet.
Kunstnere, forskere, museumsinspektører, kritikere og tjenestemænd kommer her med en række kontrasterende og komplementerende perspektiver på emnet, baseret på egne erfaringer, og giver tilsammen hvad man kan kalde et ‘kaleidoskopisk blik’ på den offentlig kunst og dens dobbeltrolle, både som påmindelse om fortiden og som slagfelt for nutidens ophedede kulturdebat.
Johanna Rivano Eckerdal er docent og lektor i informationsvidenskab samt leder af Centrum for Øresundsstudier ved Lunds Universitet i Sverige. Hendes forskning fokuserer på informationspraktikker især inden for læring, seksuel sundhed og kulturpolitik, især som det angår biblioteker og bibliotekarer.
Rikke Lie Halberg forsker og underviser i kolonihistorie samt køns-, arbejder-, arkiv-, museums-, monument- og mindeshistorie på Historisk Institut ved Lunds Universitet.
Hans Dam Christensen er professor og forskningsleder på Institut for Kommunikation ved Københavns Universitet, hvor han især forsker i museologi, men også i kulturpolitik, visuel kultur, vidensorganisation samt kunsthistoriens historie.
Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
|