Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Nyhedsbrev   Print siden   

Westenholz, Aage
Old Sumerian and Old Akkadian Texts in Philadelphia, Vol. III

2023, 384 sider
21×29,7 cm.
28 sort/hvid-illustrationer

ISBN 978-87-635-4709-3
Serie: Carsten Niebuhr Institute Publications, vol. 49
ISSN 0902-5499Vejl. pris498 DKK  76 $  67 €  60 £
Onlinepris398 DKK  61 $  54 €  48 £

Må du bare eje denne bog?

Man kan desværre ikke købe direkte i vores webshop lige nu da den betalingsløsning vi tidligere har anvendt, er lukket.

En ny – og bedre – hjemmeside er på vej, men den er ikke helt klar endnu.

Indtil den lanceres, kan du bestille bøger på den gammeldags maner, ved at skrive til order@mtp.dk. Så sender vi dig bøgerne med en faktura.

Husk at angive navn og adresse til forsendelsen i din mail.

Bestillinger sendes som udgangspunkt som pakker til afhentning; læs mere her. Hvis du behøver levering til døren, så angiv også det i din bestilling.


▼ Din mening

Denne bog er det tredje og afsluttende bind i et projekt, som blev påbegyndt i 1968 og som har til formål at udgive de kileskrifttekster fra den babyloniske oldtidsby Nippur, der stammer fra perioden 2900 til 2200 fvt. og opbevares i University Museum, Philadelphia. De blev udgravet i årene mellem 1889 og 1900 i en storstilet ekspedition fra University of Pennsylvania, men kun et fåtal har tidligere været udgivet i delvis ufyldestgørende form.

Bogen indeholder 433 sådanne tekster, hvoraf nogle er unikke. De udgives i faksimile kopier (nogle af dem tillige i fotografi) plus translitteration. Da forfatteren sideløbende har arbejdet med en udgave af de upublicerede udgravningsdokumenter fra Nippur-ekspeditionen (læs mere), har det ofte været muligt at klarlægge teksternes fundsteder. Da bogen først og fremmest er en udgave af primært kildemateriale, tilstræber den ikke fyldestgørende redegørelser for alle aspekter i teksterne, men primært at udfærdige pålidelige kopier, samt at redegøre så vidt muligt for teksternes arkæologiske baggrund.

De allerfleste af teksterne er administrative dokumenter eller fragmenter af sådanne. De belyser derved mange af de sociale forhold i datiden, som ellers ikke omtales i kilderne. En meget stor del af bogen omhandler de såkaldte ‘rationslister’, dvs. fortegnelser over hundredvis af mænd og kvinder, der var ansat ved byens hovedtempel Ekur og fik løn i form af uforarbejdet korn og uld. Disse fortegnelser blev udarbejdet hver måned og er derfor dateret til måned og år. Desværre er netop disse stærkt fragmentariske – havde de været mere intakt overleveret, ville det for eksempel have været muligt at få et indtryk af, hvor længe man dengang var arbejdsduelig. Krigsfanger indgik også i arbejdsstyrken, tilsyneladende på lige fod med alle andre.

De forholdsvis få tekster, der ikke er administrative dokumenter, er votivgenstande og fragmenter af datidens sumeriske litteratur og videnskab. En unik tekst er en rektangulær kalkstensblok fra omkring 2900 fvt., med indskrift på alle seks sider. Den ser ud til at indeholde en fortegnelse over fødevarer, som de højtstående embedsmænd ved templet Ekur regelmæssigt skulle aflevere som beskatning til templet, men vores forståelse af så tidlige tekster lader en del tilbage at ønske, og der må være en grund til, at den var indgraveret på sten.

Første bind i nærværende projektet udkom i 1975; andet bind, Old Sumerian and Old Akkadian Texts in Philadelphia II, udkom i 1987 som bind 3 i serien CNI Publication, hvori dette tredje og afsluttende bind nu kommer som bind 49. Dertil kommer et bind der også udkom i 1975, med lignende tekster fra Nippur som opbevares i Hilprecht-Sammlung i Jena.

Aage Westenholz (f. 1939) er lektor emeritus i assyriologi ved Københavns Universitet. Han har udgivet mange bøger og artikler om forskellige aspekter af mesopotamisk historie og kultur i det tredje årtusind f.v.t.


 

Indhold

Pressen skrev


Alle udgivelser af

Aage Westenholz som forfatter

Old Sumerian and Old Akkadian Texts in Philadelphia II
1987, ISBN 978-87-7289-008-1, indb
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger