Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Nyhedsbrev   Print siden   

Mogensen, Jens Erik
Tempusproblemer i nyhøjtysk

1991, 155 sider
ISBN 978-87-7289-137-8Vejl. pris169 DKK  26 $  23 €  20 £
Onlinepris135 DKK  21 $  18 €  16 £

Må du bare eje denne bog?

Man kan desværre ikke købe direkte i vores webshop lige nu da den betalingsløsning vi tidligere har anvendt, er lukket.

En ny – og bedre – hjemmeside er på vej, men den er ikke helt klar endnu.

Indtil den lanceres, kan du bestille bøger på den gammeldags maner, ved at skrive til order@mtp.dk. Så sender vi dig bøgerne med en faktura.

Husk at angive navn og adresse til forsendelsen i din mail.

Bestillinger sendes som udgangspunkt som pakker til afhentning; læse mere her. Hvis du behøver levering til døren, så angiv også det i din bestilling.


▼ Din mening

I 1964 chokerede Harald Weinreich ikke mindst den germanistiske verden ved at hævde, dels at den grammatiske kategori tempus ikke primært er udtryk for tid, dels at de perifrastiske tempora må opfattes som fleksionelle enheder. I den foreliggende bog gøres ikke blot denne radikale påstand, men hele den identitetskrise, som tempuskategorien i de seneste cirka 30 år må siges at have befundet sig i, til genstand for behandling. Bogen indeholder en oversigt over tempusforskningens resultater fra begyndelsen af 1960’erne til i dag med henblik både på morfosyntaktiske og semantiske problemstillinger. Af denne oversigt fremgår det bl.a., at ikke blot spørgsmålet om tempuskategoriens overordnede indhold, men også om tempusbeskrivelsens grundlæggende metodologi har været yderst omdiskuteret. Centralt i forskningen står bl.a. spørgsmålet om, hvorvidt tempusbeskrivelsen principielt bør tage et homonymt eller et polysemt udgangspunkt.
Ud fra den grundholdning, at én form så vidt muligt bør gives én overordnet semantisk beskrivelse, problematiseres i bogens centrale kapitler interpretationen af formen (haben/sein (fin) + perf. part.) i aktive strukturer i moderne tysk ud fra en kritik af teoridannelser forpligtet af forskellige skoler: Er denne form udtryk for ét tempusforhold (med forskellige bibetydninger), eller tilhører den forskellige tempustegn?

 
Emneområde | Sprog og lingvistik |
Emneord | Grammatik | Syntaks |
Specifikt emneord | Morfologi | Verber |
Sprog | Dansk |

Indhold

Pressen skrev


 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger