Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 


Breengaard, Carsten
Paradis-sekten
Frelseshistorie og kristen identitet

2008, 203 s., e-publikation
ISBN 978-87-635-0933-6

Fås også som trykt bog


Paradis-sekten handler om kristendommens oprindelse og er en videreførelse af Carsten Breengaards to tidligere bøger Er du kristen (1986) og Kristenforfølgelser og kristendom (1992).

Bogens hovedområde er den tidligste kristendom fra Jesus af Nazaret over apostlen Paulus i midten af 1. århundrede til den galliske biskop Irenæus i slutningen af 2. århundrede.

Breengaard undersøger sammenhængen mellem en frelseshistorisk opfattelse og kristen identitet – heraf bogens titel. Afslutningsvis diskuteres hele spørgsmålet om den historiske Jesus.

I Paradis-sekten argumenterer Breengaard imod tidligere tolkninger af Paulus. Forestillingen om menneskets syndfrihed belyses i en række tekstanalyser fra Paulus og over de nytestamentlige evangelier til Irenæus.

Breengaards tese er, at man i urkristendommen opfatter det kristne liv som syndfrit: Enten er man kristen, eller også er man synder. Har man syndet, kan man ikke længere være kristen. Denne radikale kristenidentitet udfordres først omkring omkring år 200 og krakelerer i takt med bodsinstitutionernes gradvise indførelse i den senere kirkelige kristendom.

I de senere år har interessen for kristendom og kirke været markant stigende, og den vestlige verdens religiøse rødder er kommet i fokus. Konflikter mellem vestlige kulturer og islam er en af årsagerne til det øgede behov for at få kastet lys over kristendommens oprindelse og karakter.

Med dette personlige livsværk ønsker Carsten Breengaard at afdække de helt grundlæggende elementer i kristendommen og dens tilblivelse.

Bogen er et must for præster, teologer, religionshistorikere og alle andre, der interesserer sig for kristendommens oprindelse.

Carsten Breengaard (f. 1943) er dr.theol. og tidligere lektor i Kristendomshistorie ved Institut for Religionshistorie, Københavns Universitet. Forfatter til en lang række artikler og bøger.


 
Emneområde | Religion og teologi |
Emneord | Kristendom | Religionshistorie | Det Nye Testamente |
Specifikt emneord | Frelse |
Biograferet person | Jesus Kristus | Paulus |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Dette er en mægtig god bog. Den handler om et centralt emne i vores egen historie. Den er skrevet af en skarpttænkende mand, som virkelig har forstand på sagen. Den har en selvstændig og ny tese, men er samtidig velafbalanceret og velargumenteret. Og så er den både kort og så dejligt velskrevet, at den kan forstås af den interesserede læser uden specielle forkundskaber. Hvad mere kan man ønske sig?
[...]
Lad mig slutte med at sige, at den også er smuk - med Masaccios prægtige billede af Uddrivelsen fra Paradis på forsiden, med en nydelig sats, meget få trykfejl og så videre. Kort sagt: Køb den og læs den, hvis du er interesseret i at finde ud af, hvad kristendommen var i de første hundrede år af sin levetid."
- Troels Engberg-Pedersen (professor i Det Nye Testamente, Københavns Universitet), Weekendavisen, 11. januar 2008

"Bogen er skrevet i et enkelt, pædagogisk argumenterende og insisterende sprog og kan læses af enhver, der nærer interesse for disse forhold og orker selv at yde en indsats som læser. Belønningen er stor."
-Johs. H. Christensen, Jyllands-Posten, 17/8-07

"leverer en spændende nyfortolkning af den tidligste kristendom og rejser en række vigtige spørgsmål om, hvad kristendom egentlig er for en størrelse."
- Povl Götke, Kristelig Dagblad, 19/9-07

"en spændende afdækning af den tidlige kristendom og dens historie."
-Hans Michelsen, lektørudtalelse, DBC

"Denne bog har ligget længe på anmelderens bord. Alt for længe. Det er der nu flere grunde til, men absolut ikke, at den ikke fortjener at blive anmeldt. For det er en fremragende bog, Carsten Breengaard har skrevet.[...] Den bibringer intet mindre end en fornyet forståelse for de helt grundlæggende elementer i kristendommen og dens tilblivelse."
- Torsten Dam-Jensen, sognepræst, Folkekirken i Roskilde Stift, 21/2-2008.
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Carsten Breengaard som forfatter

Paradis-sekten
2007, ISBN 978-87-635-0583-3, hft
 


Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger