Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 


Bertelsen, Anne Mette Holme & Camilla Gohr
Den gode fødsel
En antropologisk undersøgelse af fødselsfortællingen

2010, 192 s., e-publikation
ISBN 978-87-635-1032-5

Fås også som trykt bog


Hvad er en god fødsel? Foretrækker moderne danske kvinder akupunktur og badekar frem for epiduralblokade og lattergas? Har man mere kontrol over sin fødsel, når man føder ved kejsersnit? Er jordemødre tilbageholdende med smertelindring? Og hvad betyder dagene efter fødslen for de nybagte forældres fødselsoplevelse?

I Den gode fødsel undersøger antropologerne Anne Mette Holme Bertelsen og Camilla Gohr, hvad der kendetegner en god fødselsoplevelse. Forfatterne har fulgt 43 førstegangsfødende par før, under og efter fødslen på henholdsvis Rigshospitalet, Slagelse Centralsygehus, Skejby Sygehus og Holstebro Centralsygehus.

På baggrund af de fødselsfortællinger, der skabes i samspillet mellem den fødende, hendes mand og sundhedspersonalet på fødeafdelingerne, tegner forfatterne et nuanceret billede af, hvad der kendetegner en god fødsel i dagens Danmark.

Anne Mette Holme Bertelsen er cand.mag. i etnografi og socialantropologi fra Aarhus Universitet med speciale i medicinsk antropologi.

Camilla Gohr er cand.mag. i etnografi og socialantropologi fra Aarhus Universitet med speciale i medicinsk antropologi.


 
Emneområde | Antropologi og etnologi |
Emneord | Feltarbejde |
Specifikt emneord | Fødsel | Narrativitet | Sundhedsvæsen |
Land | Danmark |
Periode | 21. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Der har været fokus på ønsker, krav og forestillinger hos brugerne af sundhedsvæsenet for at afdække, hvad der i dag udgør en god fødselsoplevelse for et dansk par.
I denne forbindelse er det væsentligt at fremhæve, at det er en nutidig undersøgelse og at den er dansk. Vi får hermed, som jordemødre, en sjælden god mulighed for at sætte os ind i brugernes forventninger til os, som de er, netop lige nu.
Målgruppen er primært sundhedsprofessionelle men også kommende forældre og andre med interesse for fødsler."
- Jordemoder Lene Skou Jensen, Tidsskrift for jordemødre

"Hvad gør en fødsel til en god oplevelse, og hvordan er det at føde i dagens Danmark? Det er emnet for denne grundige, velskrevne og meget interessante antropologiske undersøgelse og analyse."
- Lone Krøgh, Lektørudtalelse, DBC

"Bogen indeholder detaljerede beskrivelser af tre pars fødselsforløb. Hvert forløb beskrives med en fortælling af parret før, under og efter fødslen. Dette er fængslende læsning, da man fornemmer, hvorledes parrenes forventninger og bekymringer før fødslen modificeres af de konkrete hændelser og beslutninger under fødslerne for til sidst at blive søgt sat i en forståelig sammenhæng af parrene selv ... Bogen er skrevet i et let tilgængeligt sprog med mange citater fra de fødende, deres mænd, jordemødre og læger. Den tegner et meget nuanceret og realistisk billede set fra den fødendes side, som man som fagperson nemt kan genkende fra dagligdagen. Med de meget varierede forventninger og bekymringer i forbindendelse med at skulle føde i dag bidrager bogen i høj grad til debatten om fremtidens fødselstilbud i Danmark ... Bogen kan varmt anbefales; den bør være obligatorisk læsning blandt alle, der beskæftiger sig med fødende kvinder."
- Thomas Bergholt, Ugeskrift for Læger

"Jeg synes, at bogen via sin antropologiske tilgang til emnet bidrager med noget væsentligt for de fagpersoner, der arbejder med gravide par. Der er andre vigtige elementer end teknologien, for at parret får en god fødsel. Fortæller har en begyndelse, et højdepunkt og en afslutning."
- Karen Frost, Månedsskrift for Praktisk Lægegerning

"Jeg mener, at bogen er interessant læsning for sundhedssygeplejersker. Bogen beskæftiger sig med de tanker / værdier parret har i forbindelse med graviditet, fødsel og de første dage. Meget af det, der kendetegner den gode sundhedspleje, - nemlig at møde familien der hvor de er, at være nysgerrig efter familien, historie og fortælling, at søge indsigt i forventninger og ønsker samt at familien føler sig set, hørt og taget ved hånden."
- Anette Bilde Sørense, sundhedsplejerske, Faglig Selskab for Sundhedsplejersker
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Anne Mette Holme Bertelsen som forfatter

Den gode fødsel
2006, ISBN 978-87-635-0496-6, hft
 

Camilla Gohr som forfatter

Den gode fødsel
2006, ISBN 978-87-635-0496-6, hft
 


Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger