Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 


Karrebæk, Martha Sif
Form og funktion i kodeskift
– en analyse af tosproget tyrkisk-dansk

2005, 130 sider
Udkommer som bind K14 i Køgeserien (ISSN 0901-9731), Københavnerstudier i tosprogethed
ISBN 978-87-635-0288-7Vejl. pris148 DKK  23 $  20 €  18 £
Onlinepris118 DKK  18 $  16 €  14 £

Må du bare eje denne bog?

Man kan desværre ikke købe direkte i vores webshop lige nu da den betalingsløsning vi tidligere har anvendt, er lukket.

En ny – og bedre – hjemmeside er på vej, men den er ikke helt klar endnu.

Indtil den lanceres, kan du bestille bøger på den gammeldags maner, ved at skrive til order@mtp.dk. Så sender vi dig bøgerne med en faktura.

Husk at angive navn og adresse til forsendelsen i din mail.

Bestillinger sendes som udgangspunkt som pakker til afhentning; læs mere her. Hvis du behøver levering til døren, så angiv også det i din bestilling.I denne bog analyseres kodeskift ud fra en funktionel-grammatisk vinkel. Kodeskift vil sige, at der skiftes sprog inden for en sproglig enhed, og det er især kodeskiftets ikoniske og strukturelle egenskaber, der undersøges. Kodeskift er her anset for en sproglig modus og en semiotisk proces, og det er altså en fuldgyldig sproglig manifestationsform med egne forudsætninger og begrænsninger på lige fod med alle andre sproglige manifestationsformer, ikke en fejl. Formålet med analysen er især at placere kodeskift i den almindelige sprogvidenskabelige interessesfære, altså som et systematisk sprogligt fænomen, der deltager funktionelt i den grammatiske strukturering af sproglige konstruktioner.

De empiriske data stammer fra tosprogede tyrkisk-danske unges gruppesamtaler, indsamlet under det såkaldte Køgeprojekt. Kodeskiftene, der er fundet i dette materiale, har dannet basis for en typologi, struktureret omkring ikoniske træk. Imidlertid kan ikonicitet alene ikke forklare eller motivere alle tilfælde af kodeskift, og som konsekvens undersøges interaktionen mellem ikonicitet og struktur.

Det vises, at de fleste kodeskift ikke er tilfældige, når både form og funktion inddrages i analysen, og præcis dette instantierer kodeskift som udtryksmiddel med grammatisk funktion.

Bogen indeholder desuden en introduktion til formelle og sociolingvistiske-diskursorienterede tilgange til kodeskift samt til den (københavnske) funktionelle grammatik. Sproglig ikonicitet og informationsstruktur gennemgås særlig grundigt. Der rundes af med en perspektiverende diskussion.


 
Emneområde | Sprog og lingvistik |
Emneord | Grammatik |
Specifikt emneord | Funktionel grammatik | Ikonicitet | Kodeskift | Topik | Tosprogethed |
Land | Tyrkiet |
Sprog | Dansk |

Indhold

Pressen skrev


 


Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger