Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Jørgensen, Hans Henrik Lohfert
Middelalderlige metabilleder.
Billedskepsis og skærpet billedbevidsthed i tidlig vestlig middelalder

2010, e-publikation
ISBN 978-87-635-3698-1
s. 8-39 i:
Transfiguration Vol. 6:1

40 DKK  6 $   5 €


▼ Din mening


Fra artiklens begyndelse:
Udgangspunktet for al senere billedskepsis eller ikonoklasme i den jødisk- kristne kultur er Moselovens andet bud, dvs. det bibelske billedforbud i Anden Mosebog: »Du må ikke gøre dig noget udskåret billede eller noget afbillede af det, som er oppe i himmelen eller nede på jorden eller i vandet under jorden; du må ikke tilbede eller dyrke det, thi jeg Herren din Gud er en nidkær Gud« (2 Mos. 20,4-5).1 Det andet buds fremtrædende placering i Dekalogen – forbundet med og begrundet af det foregående bud om ikke at dyrke andre guder – antyder, at billedforbuddet er centralt for selve gudsforholdet. Gud defineres som det, der overskrider den billedlige erfaring.Yderligere begrundelse gives før budordene i Femte Mosebog. Her advares gentagne gange mod gudebilleder, fordi israelitterne ikke så Herren i sin skikkelse, da han kundgjorde dem sin pagt og talte til dem inde fra en ild hyllet af mørke, skyer og mulm (5 Mos. 4,11-16). Gud må og kan ikke fastholdes i nogen synlig skikkelse og lader sig derfor nidkært skjule for det menneskelige blik bag et slør af hyllende dunkelhed. Når en højere fremtrædelse antydes i kraft af den talende Guds røst på det røg- og skyomsvøbte bjerg, etableres et hierarki for sansernes adgang til den bibelske åbenbaring: Gud må høres i ord og bud, men aldrig ses i skikkelse og åsyn.

 
Emneområde | Kunst og kunsthistorie | Middelalderstudier | Religion og teologi |
Emneord | Billedkunst |
Specifikt emneord | Murkunst |
Periode | Middelalder |
Sprog | Dansk |

Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger