Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Grünbaum, Ole
Mit 68

, e-publikation
ISBN 978-87-635-0285-6
s. 351-360 i:
True

27 DKK  4 $   4 €


▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Fra artiklens begyndelse:
Jeg er født i 1945, og for mig begyndte tresseroprøret allerede i begyndelsen af 60’erne med Kampagnen mod Atomvåben, og det sluttede i 1972, da jeg flyttede ind i en ashram. Et sted, eller rettere en række af steder, hvor jeg det næste tiår fokuserede på meditation og praktisk arbejde. I 1982 begyndte jeg at ernære mig ved computerjournalistik, noget som dengang var ret uhørt. Men det er en helt anden historie, dog ikke helt, eftersom de personlige computere faktisk blev skabt af gamle tresseroprørere og nye »tekno-hippier« i San Francisco-området.

For de fleste begyndte tresseroprøret først i 1968-69 og det meste af »60’erne« foregik i virkeligheden i 70’erne. Det ser man tydeligt i Niels Gråbøls film Det store flip (1997), hvor man kan regne sig frem til, at handlingen foregår i 1977-78, hvor »bombemanden fra Høje Gladsaxe« gjorde københavnske telefonbokse usikre med sine hjemmelavede rørbomber.

Det store flip er en parodi i folkekomediestil på tressergenerationens kollektiver, revolutionsdrømme, alternative livsførelse, kvindekamp og seksuelle frigørelse. Ifølge instruktørens udtalelser til pressen var filmen nærmest en personlig hævn over forældrene, som tvang deres modvillige børn til at leve i et kollektiv, hvor de voksne gudhjælpemig havde et »bollerum« og arbejdede for den store maoistiske verdensrevolution.

Filmen er imidlertid så grov og fordrejet, at den ikke rigtigt kan bruges til andet end måske lige forstå medløberne, som der selvfølgelig var mange af, især efterhånden som tiden gik.

I virkeligheden var der måske to opfattelser af 60’ere, som man kan kalde henholdsvis 67 og 68. Mens 67 var synonymt med hippiebevægelsen, flowerpower, slagord a la Make Love Not War, astrologi, sitins, LSD, alternative livsformer, var 68 præget af studenteroprør, Vietnambevægelsen, og den egentlig ganske forbløffende genkomst af marxismen som populærideologi i 70’erne.

Jeg havde et ben i begge lejre.

 
Emneområde | Historie |
Emneord | Kulturhistorie | Selvbiografi |
Specifikt emneord | Aktivisme | Euforiserende stoffer | Ungdomskultur |
Land | Danmark |
Periode | 20. årh. |
Sprog | Dansk |


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Mobility and Urban Transport in Metropolitan Barcelona     Cebollada-Frontera, Àngel & Carme Miralles-Guasch
Mobility and Urban Transport in Metropolitan Barcelona
2005

Democracy, Kimon, and the Evolution of Athenian Naval Tactics in the Fifth Century BC     Strauss, Barry S.
Democracy, Kimon, and the Evolution of Athenian Naval Tactics in the Fifth Century BC
2005

Avantgardekunsten     Ørum, Tania
Avantgardekunsten
2005

The Enemy Within     Campion-Vincent, Véronique
The Enemy Within
2004

Kampen om ungdommen     Bonde, Hans
Kampen om ungdommen
2003Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger