Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Helles, Sven
Beccaria - tiden, manden, værket.
Om forbrydelse og straf - 1. del

Oversat med indledning og noter af Sven Helles samt efterskrift ved Ditlev Tamm, e-publikation
ISBN 978-87-635-0048-7
s. 11-46 i:
True

40 DKK  6 $   5 €


 Se udvalgte sider

▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Første del af Om forbrydelse og straf indeholder også forord, noter og efterskrift til hele bogen.

Fra begyndelsen af 1. del:
Den overleverede strafferet
Den strafferet, oplysningstidens Europa overtog fra højmiddelal-deren, var hæmningsløst grusom. Tortur og dødsstraf fandt udstrakt anvendelse. Anonyme anmeldelser var et vigtigt led i inkvisitionens retspleje. Beviskravene til en domfældelse var ofte meget små. Der var ingen klar sondring mellem en anklaget og en domfældt person. Straffenes art og varighed var ikke fastlagt ved lov, men arbitrære. Dommerne havde ofte købt deres embeder, og deres juridiske kvalifikationer var af mindre betydning. Respekt for forbryderen som menneske kom ikke til udtryk, og sociale forholds mulige betydning for forbrydelsen havde man ikke blik for.
Til illustration af, hvordan et sådant system fungerede, anføres to eksempler, et fra Frankrig, oplysningens hjemland, på henrettelse af en attentatmand, og et fra Danmark på henrettelse af en oplyst statsmand.
Voltaire har givet en beskrivelse af afstraffelsen af Damiens. Ludvig XV blev i 1757 udsat for et attentat fra en sandsynligvis sindssyg person ved navn Damiens. Kongen blev kun overfladisk såret af attentatmandens kniv. Forhøret af Damiens begyndte med, at han under justitsministerens ledelse blev knebet med gloende tænger. I tre måneder forsøgte man uden resultat alle slags tortur for at finde frem til medskyldige, og Damiens blev dømt til døden. Om morgenen på dagen for dommens eksekvering blev hans ben først knust i en torturmaskine. To timer senere erklærede lægerne, at han ville dø, hvis man ikke holdt op.
...

 
Emneord | Love | Oplysningstiden | Retshistorie |
Specifikt emneord | Retspleje |
Verdensdel m.v. | Europa |
Biograferet person | Cesare Beccaria |
Periode | 18. årh. |
Sprog | Dansk |


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Om forbrydelse og straf     Beccaria, Cesare
Om forbrydelse og straf
1998Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger