Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Bøggild, Jacob
Marginaliteten.
Ironiens tænker, tænkningens ironi - 2. del

, e-publikation
ISBN 978-87-635-0033-3
s. 89-154 i:
True

100 DKK  15 $   13 €


 Se udvalgte sider

▼ Din mening

Anden del af Ironiens tænker, tænkningens ironi indeholder også indholdsfortegnelse, forord, noter og referencer til hele bogen.

Fra begyndelsen af 2. del:
At ironikeren er en marginal figur fremgår først og fremmest af den behandling, som Kierkegaard giver Sokrates-figuren i den første af de to dele, der udgør Om Begrebet Ironi. Den opgave, Kierkegaard nærmere bestemt stiller sig i første del, er at bevise, ikke alene at Sokrates var ironiker, men dertil, at ironien først for alvor holder sit indtog i verden med Sokrates. Ganske vist indrømmer Kierkegaard, at sofisterne havde opdaget ironien, men ifølge ham var de ikke selv klar over det, og de anvendte den kun til begrænsede formål. Sokrates, til gengæld, praktiserede ironien konsekvent og ophøjede dermed sofisternes middel til et mål i sig selv: en livsform. Videre hævder Kierkegaard, at Sokrates ved at gøre dette blev fødselshjælper for subjektiviteten. Forholdet imellem ironi og subjektivitet generaliserer han endda og gør det transhistorisk; „Ironien er en Subjectivitetens Bestemmelse“, som han kort og godt formulerer det. Hermed er der banet vej for at udråbe Sokrates, den første gennemførte ironiker, til at være dén, der, selvfølgelig uden at være vidende derom, beredte vejen for kristendommen, subjektivitetens religion. Det er med udgangspunkt i denne kanonisering, at Kierkegaard kan hævde, at Sokrates’ ironi, til forskel fra romantikernes, var berettiget.
...

 
Emneområde | Filosofi og psykologi |
Emneord | Essay |
Specifikt emneord | Kvinder | Marginalisering | Martyrium |
Biograferet person | Søren Kierkegaard |
Sprog | Dansk |


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger